Geld Gappie wint innovatieprijs in het onderwijs

 Geld Gappie is een project dat is ontwikkeld door Orion, de Dreef, You4Youth, MadiZuidoost, Gemeente Amsterdam, Money Start en het ROC van Amsterdam en de HVA (team van Roeland Geuns). Het doel van Geld Gappie is dat het onderwijs kwetsbare leerlingen van 17,5 jaar actief selecteert en preventief koppelt aan een Geld Gappie. Een Geld Gappie is een professional. Dat kan een jongerenschuldhulpverlener, sociaal raadslieden of budgetcoach zijn.

Het project is gehonoreerd door het samenwerkingsverband (www.swvadam.nl) vanuit de innovatiegelden voor 2020 en mede gefinancierd door stadsdeel Zuidoost Amsterdam. Schooldirecteuren en leerlingen hebben Geld Gappie verkozen tot meest innovatieve project van 2020 in het voortgezet onderwijs van Amsterdam en Diemen. De pilot is 1 januari 2020 gestart met leerlingen van de Dreef en Orion. Onder leiding van een Geld Gappie vragen ze de digiD, zorgverzekering, zorgtoeslag en Woningnet zélf aan voorafgaand aan hun 18de verjaardag. Ze worden tot hun 19e jaar actief gemonitord. Gaat er toch iets mis, dan wordt er naar aanleiding van vroegsignalering direct ingegrepen.

Kennis over financiële zaken onder jongeren schrikbarend laag 

In Nederland zijn alle jongeren volgens de wet financieel handelingsbekwaam met 18 jaar. Dit betekent dat zij vanaf dat moment bijvoorbeeld zelf hun eigen zorgverzekering moeten gaan betalen. Volgens deurwaarderskantoor Flanderijn zijn er op dit moment 45.000 jongeren met betalingsachterstanden in hun bestand. Sinds de Coronacrisis verdubbelen de cijfers jaarlijks.  Het onafhankelijke onderzoek van S. Telli toont aan dat 9 van de 10 kwetsbare jongeren de basiskennis niet hebben om de overgang naar 18 jaar in goede banen te leiden.  

Lees verder »