Wie zijn wij

Ons verhaal, ons team en onze partners.

MONEY START

Money Start zet zich in voor een financieel gezonde toekomst van kwetsbare jongeren. Money Start ontwikkelt hiervoor methodieken, voert lesprogramma’s gericht op financiële vorming uit en begeleidt jongeren een-op-een of in groepjes.

Money Start werkt samen waar mogelijk. We werken samen met professionals, toonaangevende organisaties in het werkveld, overheidsinstanties en concullega’s waarmee we gezamenlijk in gemeenten werken aan het voorkomen van schulden onder jongeren.

Ons verhaal

De oprichters van Money Start zijn ondernemers met een sociaal hart en ondernemen met een maatschappelijke missie. We willen maatschappelijke meerwaarde creëren en impact maken door jongeren uit de schulden te houden.

We bestaan al sinds 2012 en zijn al jaren het grootste preventieprogramma van Amsterdam en Zaanstad. Die schat aan ervaring heeft ons geholpen ons programma verder uit te bouwen naar gemeenten door heel Nederland. Ieder jaar vragen de scholen ons terug en ieder jaar groeit de vraag naar onze lessen! In Nederland zijn we toonaangevend en best practice.

We bereiken steeds meer jongeren, die wij helpen zich te ontwikkelen tot jongvolwassenen, die hun financiële verantwoordelijkheden kennen en weten welke acties zij kunnen nemen als er schulden dreigen te ontstaan. En precies daarmee voorkomen zij heel veel problemen, óók op andere vlakken.

Ons lesprogramma is bewezen effectief en wordt  landelijk uitgerold.

Onze docenten

De lessen van ‘Hoe word je rijk?’ worden gegeven door professionals uit het werkveld, zoals budgetcoaches, jongerenschuldhulpverleners en maatschappelijk werkers. De docenten die voor onze klassen staan, werken dagelijks met jongeren in de schulden. Zij hebben een enorme drive om te voorkomen dat jongeren in de schulden komen. De docenten hebben HBO werk- en denkniveau en zijn resultaatgericht in het overbrengen van de leerdoelen op een manier die past bij de leerlingen.

Money Start groepsfoto juli 2022

Ontmoet ons team

Het team van Money Start bestaat uit gedreven, betrokken professionals. We ontwikkelen de methodiek en lesprogramma’s, werven en trainen docenten, peer educators & vrijwilligers en coördineren alle lessen. Daarnaast onderhouden wij alle contacten met landelijke en inhoudelijke partners, de opdrachtgevers, gemeenten en scholen.

Loes van Geffen

Directeur

Alan Bredenhorst

Directeur

Jantine de Boer

Manager

Jasper van Dijk

Coördinator scholen

Helai Dost, projectleider

Helai Dost

Coördinator scholen

Rachid

Rachid El Guebli

Docentencoördinator

Melissa Bokxem

Junior projectleider

Docent Stef

Stef Koot

Factchecker

Redouan Ait Ouarg

Docententrainer

Gillian Weijne

Financieel administratief manager

Patricia Waller

Directiesecretaresse & Office manager

Jette Visser

Communicatiemedewerker

Floor Cardol

Floor Cardol

Projectassistent

Marisca Sjerp

Assistent Coördinator scholen

Raad van Advies Money Start

Saskia Schalkwijk

Saskia is directeur-bestuurder van Sigra, het regionale samenwerkingsverband van 150 zorg- en welzijnsorganisaties in Noord-Holland. Saskia: ‘De grote uitdaging -ook voor Sigra- is om ons mooie zorg- en welzijnsstelsel in Nederland in de toekomst toegankelijk en betaalbaar voor iedereen te houden. Dat begint bij een gezonde basis voor de jeugd, want zij zijn de toekomst. Laat dit nu net zijn waar Money Start voor staat en wat mij ontzettend aanspreekt: het voorkomen dat kwetsbare jongeren in de schulden terecht komen. Waarmee ook voorkomen wordt dat zij bijvoorbeeld met mentale problemen bij zorg en/of welzijn terechtkomen. Money Start doet dit met professionele, en ook nog eens hele leuke lesprogramma’s! Ik denk graag mee over de toekomstplannen en de groter wordende organisatie.’

Lees meer

Marije Lely

Marije is een bestuurder met 20 jaar ervaring in financiële dienstverlening met focus op digitale transformatie, product management en organisatieontwikkeling. Daarnaast toezichthouder in de zorg. Marije: ‘Gegrepen door de passie en gedrevenheid van Loes, Alan en het team, ben ik met veel plezier ingestapt. Bijna 40% van de Nederlandse huishoudens heeft moeite met rondkomen, onder hen zijn veel jongeren. ‘Jong geleerd, oud gedaan’, dus is het cruciaal dat jongeren leren niet in de schulden te komen. Ik geloof in de aanpak van Money Start; een impactvol lesprogramma met als dé drijvende kracht de peer educators. Door hen komen de boodschappen aan en wordt er direct van theorie naar praktijk geschakeld. Ik vind het een eer en kijk er naar uit om bij te mogen dragen aan de ambities van Money Start. Hierbij geloof ik dat met duidelijke keuzes en dus scherp prioriteren in waar Money Start zich wél, maar ook niet op gaat richten, de impact nog vele malen groter kan worden en dus het bereik van de lesprogramma’s voor jongeren steady kan doorgroeien.’

Lees meer

Ambro Visser

Ambro Visser is jongerenschuldhulpverlener bij het Buurtteam Amsterdam Zuid.

Waarom ik in de Raad van Advies van Money Start wilde, is omdat ik in Amsterdam al jaren werk met jongeren met grotere en kleinere schulden. Dagelijks merk ik dat deze jongeren vaak weinig vaardigheden hebben opgedaan om een beetje slim met hun geld om te gaan. Het oplopen van schulden geeft veel frustratie, gemiste kansen en onnodige kosten, en leidt tot jaren achterstand in ontwikkeling en carrière. In plaats van het blussen van brandjes wil ik liever bezig zijn om eraan bij te dragen dat jongeren, met al hun verschillende achtergronden, eerder leren hoe ze geld kunnen overhouden en er leuke dingen mee doen. Al vanaf de start van ‘Hoe word je rijk?’ ben ik enthousiast over de positieve insteek, de speelse aanpak, die samen met jongeren ontwikkeld werd, en de betrokkenheid van de organisatie. Daarom ben ik blij dat ik als lid van de Raad van Advies kan bijdragen aan een verdere verdieping en uitrol van deze preventieve aanpak.

Lees meer

Willem Los

Willem is Specialist Financiële Gezondheid en Schuldenproblematiek bij Nationale Nederlanden, bestuurslid Socialdebt en schuldrustcoach bij Stichting ONSbank.

Ik ben sinds 2015 betrokken bij meerdere initiatieven waarbij jongeren worden geholpen die financiële stress ervaren of echt in de financiële problemen zitten.
Vaak zie je dat van huis uit jongeren geen begeleiding hebben gekregen. Of jongeren geen ouders hebben waar ze op kunnen terugvallen. Het is belangrijk om met inkomsten en uitgaven te leren omgaan. En als ze in de problemen komen, is het belangrijk om niet weg te duiken, maar te handelen. Vaak speelt schaamte een rol als ze iets niet kunnen betalen. 
Daarom vind ik het belangrijk om betrokken te kunnen zijn bij een partij die zich juist inzet voor deze jongeren en ervoor zorgt dat deze jongeren met vertrouwen de stap kunnen zetten naar volwassenheid zonder direct in de problemen te komen. Ik zet daarbij graag mijn kennis en netwerk in om zoveel mogelijk jongeren hierin te faciliteren.

Lees meer

Gemeente Amsterdam al tien jaar partner

Ons schuldpreventieproject ‘Hoe word je rijk?’ is voor het eerst uitgevoerd in schooljaar 2011-2012, op een school in Amsterdam. Tussen 2012 en 2016 groeide dit onderwijsprogramma uit tot het grootste preventieproject in Amsterdam.

Inmiddels hebben we een structurele, duurzame relatie opgebouwd met de gemeente Amsterdam en geven jaarlijks 1500 lessen op Amsterdamse scholen. Ook zetten we in Amsterdam al drie jaar het project GeldGappie in, waarmee we jongeren een-op-een begeleiden bij de overgang naar 18 jaar.

De Gemeente Amsterdam besteedt veel aandacht aan schuldpreventie bij jongeren.

Bekijk het filmpje van de gemeente Amsterdam over ‘Hoe word je rijk?’