Extra belangrijk om schulden bij jongeren te voorkomen

Harro Hoogerwerf, hoofd Armoedebestrijding van Gemeente Amsterdam: “Voor de gemeente Amsterdam heeft het verminderen van armoede, met alle problemen die daaruit ontstaan, prioriteit. Bij jongeren is het extra belangrijk om schulden, geldstress en armoede te voorkomen. Dat doen we in Amsterdam dan ook volop, onder andere met ‘Hoe word je rijk’ van Money Start.’’

“We zijn er heel trots op dat de wieg van ‘Hoe word je rijk’ in Amsterdam staat. We zijn met jullie in zee gegaan omdat we de visie delen over preventie van schulden bij jongeren. Met het model van ervaringsdeskundige peer educators en met de thema’s van de lessen, hebben wij in Amsterdam een echt goed lesprogramma.”

Kennis over financiële zaken onder jongeren schrikbarend laag 

In Nederland zijn alle jongeren volgens de wet financieel handelingsbekwaam met 18 jaar. Dit betekent dat zij vanaf dat moment bijvoorbeeld zelf hun eigen zorgverzekering moeten gaan betalen. Volgens deurwaarderskantoor Flanderijn zijn er op dit moment 45.000 jongeren met betalingsachterstanden in hun bestand. Sinds de Coronacrisis verdubbelen de cijfers jaarlijks.  Het onafhankelijke onderzoek van S. Telli toont aan dat 9 van de 10 kwetsbare jongeren de basiskennis niet hebben om de overgang naar 18 jaar in goede banen te leiden.  

Lees verder »