ING CEO bezoekt De Dreef tijdens de Week van het geld

CEO ING Nederland bezoekt ‘Hoe word je rijk?’

Ruud van Dusschoten (CEO ING Nederland) bezocht tijdens de Week van het geld een ‘Hoe word je rijk?‘-les op praktijkcollege De Dreef in Amsterdam Zuidoost. Van Dusschoten en zijn ING-collega Japke Kaastra (manager financiële planning en gedragspsychologie) namen plaats in de schoolbanken voor de ‘Hoe word je rijk?’-les over het incassotraject. Het ING Nederland fonds ondersteunt ‘Hoe word je rijk?’ sinds 2017.

Praten over geldzaken

Onze ‘Hoe word je rijk?’-docent Redouan en peer educator Gerzon vertelden onder meer uit welke onderdelen een incassotraject bestaat en wat een deurwaarder wel en niet mag doen. Hierna ging Van Dusschoten in gesprek over geldzaken met leerlingen van De Dreef. Als afsluiting van de les reikte hij ‘Hoe word je rijk?’-certificaten uit aan de trotse leerlingen. Na afloop gaf hij aan dat hij nu goed kon zien hoe noodzakelijk de lessen zijn. Daarom is Money Start extra trots dat we al zeven jaar samenwerken met De Dreef.

Financiële educatie is belangrijk

Ruud van Dusschoten sprak ook de klas nog even toe: “Ik vond het erg nuttig en leuk om hier vandaag aanwezig te zijn. Bij ING vinden we financiële educatie heel belangrijk. Een paar jaar geleden zijn we gaan samenwerken met Money Start, zodat we op tijd onder de aandacht kunnen brengen hoe je verstandig met je geld kan omgaan. Uit onderzoek weten we dat in de min staan niet goed is voor je gezondheid. Dat zien we ook bij klanten in die situatie. De belangrijkste les: vraag op tijd om hulp. Je hoeft je niet te schamen. Misschien ken je wel mensen in je familie die je kunnen helpen. Zorg dat je zo snel mogelijk uit de problemen komt.”

Kennis over financiële zaken onder jongeren schrikbarend laag 

In Nederland zijn alle jongeren volgens de wet financieel handelingsbekwaam met 18 jaar. Dit betekent dat zij vanaf dat moment bijvoorbeeld zelf hun eigen zorgverzekering moeten gaan betalen. Volgens deurwaarderskantoor Flanderijn zijn er op dit moment 45.000 jongeren met betalingsachterstanden in hun bestand. Sinds de Coronacrisis verdubbelen de cijfers jaarlijks.  Het onafhankelijke onderzoek van S. Telli toont aan dat 9 van de 10 kwetsbare jongeren de basiskennis niet hebben om de overgang naar 18 jaar in goede banen te leiden.  

Lees verder »