Gemeente Arnhem is één van de koplopers in Nederland in de aanpak van schulden en armoede. De gemeente werkt met zes bewezen effectieve schuldhulpmethoden van SchuldenlabNL. Daar is Money Start met ‘Hoe word je rijk?’ er één van.
Koningin Máxima spreekt als erevoorzitter van SchuldenlabNL in een Arnhems buurthuis met ervaringsdeskundigen, interventiecoaches en bestuurders over hun ervaringen met deze werkwijze. Onze docentenbegeleider Rachid El Guebli en Arnhemse gastdocent Zai Cheikh Berndsen gaven een spetterende presentatie over ‘Hoe word je rijk?’ en onze peer educator begeleider Mehdi en ervaringsdeskundige peer educator Larissa spraken met Koningin Maxima in een kleinere setting over onze lessen en de resultaten voor de leerlingen.
Al met al een prachtige dag, die voor ons werd afgesloten met een groepsfoto met Koningin Maxima én een persoonlijke motivatie die zij ons meegaf: ga door met jullie mooie en belangrijke werk.
Money Start is trots om als preventieprogramma onderdeel te zijn van SchuldenlabNL, een landelijk platform dat vanuit de ministeries en gemeenten de opdracht heeft om 9 bewezen effectieve programma’s uit te rollen en gemeenten te stimuleren om het wiel niet opnieuw uit te vinden en alleen te werken met bewezen effectieve interventies. De koningin is erevoorzitter van SchuldenlabNL.
Gemeenten werken vaak met diverse private partners aan verschillende initiatieven om schulden aan te pakken. SchuldenlabNL biedt hen bewezen effectieve schuldhulpmethoden aan, waardoor zij het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Money Start werkt ook hard mee aan die opschaling in heel Nederland.
Kennis over financiële zaken onder jongeren schrikbarend laag
In Nederland zijn alle jongeren volgens de wet financieel handelingsbekwaam met 18 jaar. Dit betekent dat zij vanaf dat moment bijvoorbeeld zelf hun eigen zorgverzekering moeten gaan betalen. Volgens deurwaarderskantoor Flanderijn zijn er op dit moment 45.000 jongeren met betalingsachterstanden in hun bestand. Sinds de Coronacrisis verdubbelen de cijfers jaarlijks. Het onafhankelijke onderzoek van S. Telli toont aan dat 9 van de 10 kwetsbare jongeren de basiskennis niet hebben om de overgang naar 18 jaar in goede banen te leiden.