Rapport Werkzame elementen bij jongereninterventies gericht op het voorkómen van (mogelijke) betalingsachterstanden.

Money Start onderzoek Verwey-Jonker Instituut

Het Verwey-Jonker Instituut publiceerde deze week een rapport over jongereninterventies gericht op het voorkomen van betalingsachterstanden. Het Instituut onderzocht wat écht werkt bij het bereiken van jongeren met geldproblemen. Money Start werkte aan dit onderzoek mee.

Financiële verantwoordelijkheden

De organisaties onderzochten werkzame elementen bij zes jongereninterventies gericht op schuldpreventie: Money Start, NewFuture, Oprecht, FiS, Team Fit en Housing First. Voor het onderzoek is aan jongeren zelf gevraagd hoe zij het beste bereikt kunnen worden. Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat een speelse manier van informatie overbrengen door jongeren wordt gewaardeerd en dit in combinatie met aandacht voor de financiële verantwoordelijkheden waarmee zij op hun achttiende te maken krijgen, goed werkt. Zoals ons ‘Hoe word je rijk?’-programma, dat is ontwikkeld voor én met jongeren en door verhalen van leeftijdsgenoten en ervaringsdeskundigen goed aansluit op hun leefwereld.

Onderzoeksproject

Het rapport is gratis te downloaden via deze site. Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut is onderdeel van het project ‘Eerder uit de schulden: wat werkt?’, een onderzoeksproject naar diverse interventies in de schuldhulpverlening.