Samen 18: Jongeren voorbereiden op financiële verantwoordelijkheid

Eerder schreef Het Parool over ons ‘Samen 18’-project, een samenwerking tussen Money Start en het Mundus College die in januari van start ging. Inmiddels is ook AT5 langs geweest om te zien hoe dit mooie project in de praktijk werkt.

Wat als je 17 bent en niemand je heeft uitgelegd hoe je zorgtoeslag aanvraagt, wat een boete precies betekent of hoe je voorkomt dat je in de schulden raakt? Precies dat willen we met Samen 18 voorkomen.

In dit traject helpen we jongeren om voorbereid én met vertrouwen hun financiële volwassenheid in te gaan. Want zodra je 18 bent, ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken – of je daar nu klaar voor bent of niet.

Gastdocent Melissa Bokxem ziet het in de klas terug:


“Als ik jongeren vertel dat ze binnenkort 18 worden en dan zelf verantwoordelijk zijn voor hun geld, weet bijna niemand wat dat precies betekent. Ze staan al 1-0 achter in de samenleving.”

Ook Hans Laan, beleidsmedewerker bij het Mundus College, benadrukt hoe kwetsbaar jongeren zijn:


“Soms kopen jongeren iets online via achteraf betalen, en proberen het daarna door te verkopen om geld te verdienen. Maar vaak mislukt dat – en dan lopen de schulden snel op.”

Samen 18 laat zien: met de juiste ondersteuning kunnen jongeren wél grip krijgen op hun geld – en bouwen aan een toekomst zonder schulden.

Lees hier het volledige artikel van AT5: Bijna 18 en zelf je financiën regelen?

Meer lezen over dit onderwerp?
Wethouder Marjolein Moorman pleit voor een verbod op ‘buy now, pay later’-diensten voor jongeren. Lees het interview op AT5 waarin ze waarschuwt voor de verleidingen en risico’s van achteraf betalen:
Lees het artikel op AT5

Beeld: AT5