Wat werkt tegen schulden? Gemeenten kiezen voor bewezen aanpakken

Op de Dag van de Interventies kwamen meer dan 60 gemeenten bijeen in Utrecht om te leren van negen bewezen effectieve interventies van SchuldenlabNL – waaronder ons lesprogramma ‘Hoe word je rijk?’ van Money Start.

Gemeenten inspireren: kies voor wat werkt

Het doel van de dag? Gemeenten stimuleren om niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden, maar te kiezen voor aanpakken die zich in de praktijk bewezen hebben. In de strijd tegen schulden is het cruciaal om te bouwen op wat werkt.

Koningin Máxima: “Gebruik wat er al is”

Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL, was aanwezig en benadrukte het belang van samenwerking en preventie:

“Er zijn al bewezen methodes. Laten we die gebruiken, zodat we meer mensen kunnen helpen en geen gezinnen tussen wal en schip vallen.”

Jongeren voorbereiden op financiële zelfstandigheid

Vanuit Money Start vertelden we hoe we jongeren met het programma ‘Hoe word je rijk?’ op een praktische manier voorbereiden op hun financiële toekomst. We maken de overgang naar 18 jaar zichtbaar, bespreekbaar en behapbaar.

Onze lessen gaan over vaste lasten, toeslagen, incassotrajecten, boetes en achteraf betalen – thema’s die vaak onderschat worden maar grote gevolgen kunnen hebben. Juist daarom is voorkomen beter dan genezen.

Sadik Harchaoui: lokale toepassing is de sleutel

Sadik Harchaoui, Chef de mission van SchuldenlabNL, benadrukte dat de kracht van elke interventie ligt in de uitvoering:

“Het zijn zulke belangrijke maatregelen, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je die interventies toepast in je eigen gemeente, in je eigen werk, maar ook voor die eigen mensen.”

Arnhem roept op: blijf investeren in preventie

Radjshrie Jurawan, beleidsadviseur van de gemeente Arnhem, sprak zich duidelijk uit over het belang van preventie:

“Omdat het minder goed meetbaar is dan directe hulpverlening aan mensen in de schulden, wordt vaak als eerste bezuinigd op preventie. Maar het is zó belangrijk om aan de voorkant te blijven investeren.”

Ook Jennifer Worung van de gemeente Den Haag deelde haar ervaring met de samenwerking met Money Start. Inmiddels programmeert de gemeente voor het derde jaar op rij de ‘Hoe word je rijk?’-lessen op scholen in Den Haag. Een mooi voorbeeld van hoe structurele inzet op financiële educatie lokaal het verschil maakt.