Tijdens de Week van het Geld richt Money Start zich niet alleen op jongeren in de klas, maar ook op de mensen thuis: de ouders. Want financiële educatie stopt niet bij de schoolbanken.
Op maandagavond 24 maart waren we te gast op het Corlaer College in Nijkerk voor een interactieve ouderbijeenkomst over achteraf betalen. Steeds meer jongeren maken gebruik van ‘Buy Now, Pay Later’-diensten, zoals Klarna of Riverty, zonder zich bewust te zijn van de risico’s. Wat betekent het als je nú iets koopt en pas later hoeft te betalen? En wat gebeurt er als je dat bedrag niet kunt terugbetalen?
Peer educator Myrthe ging in gesprek met ouders van jongeren rond de 16 jaar. Wat zien zij gebeuren in hun gezin? Hoe kunnen zij hun kinderen ondersteunen bij het maken van verstandige financiële keuzes?
“Het viel me op dat mijn verhaal net zoveel impact maakt bij ouders als bij studenten. Ik merkte dat ouders gemotiveerd zijn om écht in gesprek te gaan – en te blijven – met hun kinderen over geld.”
– Myrthe, peer educator
Tijdens de bijeenkomst onderzochten we samen de risico’s van achteraf betalen en de rol die ouders daarin kunnen spelen. Door bewustwording te vergroten, geven we jongeren de kans om sterker en met meer vertrouwen financiële beslissingen te nemen.
Financieel weerbare jongeren? Dat begint óók thuis.