Week van het Geld: Hoe maak jij je gelddromen waar? Webinar in Arnhem!

Tijdens de Week van het Geld nam Money Start deel aan een inspirerend webinar, georganiseerd door de Gemeente Arnhem. Onderwijsprofessionals, jongerenwerkers en beleidsmakers gingen met elkaar in gesprek over één centrale vraag: hoe bereiden we jongeren beter voor op financiële zelfstandigheid?

Het webinar stond onder leiding van Lan Lan Zhang, en onderscheidde zich door de open vorm. Geen presentaties of cijfers, maar een eerlijk tafelgesprek vol inzichten, ervaringen en betrokkenheid.

Vanuit de klas naar het beleid

Namens Money Start schoof Rachid El Guebli aan. Hij deelde de ervaringen vanuit onze ‘Hoe word je rijk?’-lessen en benadrukte hoe belangrijk het is om financiële onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas:
“Over schulden praten is vaak een taboe. Maar als je het open op tafel legt, ontstaat er ruimte. We horen zoveel terug van leerlingen als we het gesprek aangaan.”

Ook peer educator Larissa was aanwezig. Ze vertelde haar persoonlijke verhaal en waarom ze zich inzet voor financiële educatie:
“Als ik dit eerder had geweten, had ik andere keuzes gemaakt. Daarom wil ik dit verhaal nú delen.”

Financiële educatie op school én in de wijk

Babette Schreven-Speyers, docent detailhandel en financiële educatie op een praktijkschool in Arnhem, vertelde hoe haar school structureel aandacht besteedt aan geldzaken:
“Als jongeren weten wat de gevolgen zijn van hun keuzes, maken ze echt andere beslissingen. Maar dan moet je daar dus wel op tijd over praten.”

Een krachtig voorbeeld kwam ook van jongerenwerker Abdellatif El Malki van Oprecht Arnhem:
“We hebben het vaak over schulden bij Klarna, maar jongeren hebben ook schulden bij elkaar. Ik noem het: Klarna van de straat. Dat leidt soms tot ruzies of zelfs geweld. Financiële educatie moet aansluiten bij die leefwereld.”

Samen verder

Het webinar liet zien hoe belangrijk samenwerking is. Als scholen, jongerenwerk en hulpverlening de handen ineenslaan – en jongeren zelf een stem krijgen – kunnen we écht verschil maken.

Bekijk het volledige webinar via deze link:
https://vimeo.com/1069725216/a46880c675