Net als voorgaande jaren reist het Money Start-team tijdens de Week van het geld kriskras het land door en bezoeken we scholen in gemeenten die met ons ‘Hoe word je rijk?’-lesprogramma werken. We ontvangen wethouders in de klas om hen te laten kennismaken met ‘Hoe word je rijk?’ en praten met elkaar over het belang van financiële educatie voor kwetsbare jongeren. Op de laatste twee campagnedagen waren Amsterdam en Leiden aan de beurt!
Wethouder van Buren in Amsterdam
Wethouder Hester van Buren sloot aan bij onze ‘Hoe word je rijk?’-les van docent Annemieke Grossenbagt & peer educator Gerzon op het Montessori Lyceum Oostpoort (ISK) in de Gemeente Amsterdam. De wethouder had goede tips voor de leerlingen:
- Koop pas wat als je het nodig hebt en maak ook elke maand een overzicht van wat je binnen krijgt en wat je uitgeeft aan vaste lasten. Een ouderwets kasboekje waarin je voor jezelf opschrijft: dit verdien ik met mijn bijbaan, dit krijg ik aan zorgtoeslag en wat moet ik elke maand betalen. Je ziet wat je uitgeeft en wat je nog kunt uitgeven!
- Stel dat je een boete hebt gekregen of je rijdt onverzekerd rond op een scooter. Bel altijd naar het telefoonnummer dat erop staat om te zeggen dat je het nu niet kunt betalen en of je een betalingsregeling kunt krijgen. Dat is altijd het beste.
En ook in Amsterdam: Egbert de Vries (directeur Samenwerkingsverband VO Amsterdam-Diemen) en Harro Hoogerwerf (Hoofd afdeling Armoedebestrijding Gemeente Amsterdam) volgden op dezelfde school de Incassoles van gastdocent Soraya en peer educator Gerzon. Egbert de Vries: ‘Wij werken voor alle scholen van Amsterdam. Ook deze school. We helpen scholen als jongeren speciale zorg nodig hebben. Ook zorgen we ervoor dat er genoeg klaslokalen zijn voor nieuwkomers.’ Harro Hoogerwerf: ‘De gemeente Amsterdam doet er zoveel mogelijk aan om mensen te helpen die in de schulden zitten. Ook vinden we het belangrijk om te voorkomen dat mensen in de schulden komen. Vooral ook jongeren. Daarom huren we organisaties als Money Start in om lessen te geven op scholen en krijgen jullie de ‘Hoe word je rijk?’-lessen.’
Wethouder Jermoumi Leiden
Wethouder Abdelhaq Jermoumi schoof in de schoolbanken van praktijk Het Waterland. Hij vertelde de klas over zijn eigen jeugd: ‘Toen ik jong was, konden mijn ouders me helaas niet altijd helpen met geld. Ik moest keuzes maken, want ik moest alles zelf betalen. Toen ik 18 werd, wilde ik een rijbewijs, kleding en op zomervakantie. Na schooltijd pakten we de fiets en gingen we naar Voorhout of Noordwijkerhout fietsen om bollen te pellen. Zo verdienden we ook nog een zakcentje. Ik heb ook het Leidsch Dagblad bezorgd. Daar kreeg ik 100 gulden per maand voor, dat is nu 50 euro. De studie en studieboeken worden steeds duurder, maar ik had niet echt iemand om iets aan te vragen of te adviseren. Dus het is heel erg een kwestie van doorzetten geweest. Doorgaan en de goede mensen op de juiste moment tegen komen om de juiste stappen te zetten. Wat ik als wethouder heel belangrijk vind is dat het niet moeten uitmaken waar je vandaan komt, wat je achtergrond is of hoeveel geld je ouders hebben om alle kansen te krijgen in het leven.’
Lees hier meer over de Week van het geld 2024 en bekijk alle posts van de wethouderbezoeken op onze LinkedIn pagina.
Foto: Liesbeth Dingemans